Jste vlastníci zámku, luxusních vil nebo letohrádků? Podívejte se na naše služby, které jsou šité na míru přímo pro vás

MENU
translate icon d-block
CS
0
0

Jak správně sedět

11.8.2021
(ČL-7)-1500-725-max-(1)

Jak správně sedět
Ve svém životě lidé nejvíce času stráví samozřejmě spánkem, dále pak sezením například u jídla, u televize, ale také v práci
či ve škole. Není-li člověk vystaven fyzicky náročné práci, tak až 40% z celého dne prosedí. Je tedy velmi důležité vědět, jak správně a zdravě sedět.

Bolest zad způsobená špatným sezením
Říkáte si často z čeho Vás asi tak může všechno bolet, když jste jen celé dny proseděli v práci? Pro to je velice snadné vysvětlení a řekněme si to na příkladu: Když dlouho necháte dětskou plastelínu na jednom místě se povalovat, řekněme nějaký ten týden, co se s ní stane? Ano, ztvrdne jako kámen! A to samé se děje i s naším tělem. Pokud ho neprotahujeme a nedodáváme mu dostatek pohybu, tak nám zatuhne stejně jako plastelína a ještě ke všemu nás začne celé tělo bolet. Vyhněte se proto zbytečným trápením, které mohou vést třeba až k vyhřezlým ploténkám. Nestojí to za to!

Jak správně sedět v práci
V práci je správné sezení ještě důležitější, než u jídla a to hlavně při práci s počítačem. Nejdůležitějším aspektem je opět kvalitní ergonomická židle, která by měla mít následující vlastnosti: pohodlný a prostorný sedák, nastavitelnou výšku opěru zad, podpěrky pro ruce, opěrka hlavy, otáčecí mechanismus. V poslední době se také velice rozmohlo dynamické sezení. Což je vlastně zdravý způsob sezení, kde se dá neustále měnit poloha a člověk nesedí strnule. Zjednodušeně si například můžeme představit sezení na míči. Má to pozitivní vliv na naše svalstvo a tím tak ulevuje od bolesti zad. Nebo můžeme sezení střídat se stáním a toho docílíme výškově stavitelnými stoly.

Jak správně sedět u jídla
U jídla je důležité pohodlí i určitý komfort. To ale neznamená, že bychom měli jíst v obýváku na gauči a u konferenčního stolku. Ba naopak, tohle je dokonce pro náš organismus nezdravé. Nejenže si sledováním televize ani nestačíme jídlo vychutnat, ale hlavně se u toho krčíme a mačkáme. Každý pokrm by se měl konzumovat u jídelního stolu nebo alespoň ve stoje. A proto bychom měli být ve střehu při pořizování jídelních židlí. Ty totiž na první pohled ne vždy snadno odlišíme od ostatních židlí, ale rozdíl tam je. Například jídelní židle mají sedák nakloněný malinko dozadu. Pohodlí při jídle může také zvýšit takzvaná trnož, která slouží pro pevnost celé konstrukce a je také využívána jako opěrka pro nohy. Důležitá je i výška jídelního stolu, ta by měla být tak vysoká, aby při položení loktů na stůl byl člověk ve vzpřímené poloze. Nesnažte se však cokoliv dělat násilím, nebo proti Vaší vůli. Vzpřímený sed by měl být uvolněný a přirozený, tělo by si na něj mělo v průběhu času zvyknout. Nejenže to musí být pohodlná židle. Měla by být i stabilní, prostorná a nehlučná. Nechceme, aby nás u každého sousta doprovázel skřípějící orchestr. Další vysoce oceňovanou vlastností je stohovatelnost. 
   
Tak jakou tedy vybrat?
Existuje nepřeberné množství materiálů, vzhledů, druhů, designů, stylů a tvarů židliček. Tak jak tedy vybrat tu správnou? Stačí se řídit jednoduchými pravidly: 
• Vybrat židli podle způsobu užívání – jídelní x kancelářská x odpočinková.
• Vybrat materiál nejen podle vzhledu: 
      plast – praktičnost, lehkost, barevnost, omyvatelnost.
      kov – elegance, luxus, bytelnost,
      dřevo – masivnost, přírodní vzhled, útulnost, kvalita,
      látka – pohodlnost, estetika, tepelný komfort, měkkost.
• Ergonomie – zda-li má židlička tvary odpovídající lidské postavě.
• Vzhled – musí se nám líbit, design – hodí se do konceptu místnosti, tvar – nehrozí nebezpečí poranění.
• HLAVNĚ – Nejdůležitější je, se do ní posadit! Nic nám nedá takovou jistotu, že je to ta pravá židle pro nás jako to, když se nám v ní bude dobře hačat. 

Proto neváhejte a přijďte si k nám nějaké ty židličky vyzkoušet. Uvidíme se v našem novém showroomu v Českých Budějovicích! 

Budeme se těšit!
 

Váš tým návrhářů